Nora Iuga a încercat mereu să iasă din corsetul categoriilor, transgresând limitele, amestecând genurile literare, poezia cu proza, dar şi ficţiunea cu autobiografia. O frază…
Singura libertate adevărată, de care poţi să fii conştient, e ieşirea din cunoaşterea celorlalţi, cât timp ei mai sunt captivi în cunoaşterea ta… spune Nora…
E greu suportabilă, chiar şi pentru un observator neimplicat, drama scriitorului care îşi supravieţuieşte, după ce, în anii tinereţii şi ai maturităţii creative, reuşise atingerea…
Puţini dintre autorii afirmaţi în anii ’60 şi ’70 au păstrat, după 1989, un ritm editorial la fel de bun ca al Norei Iuga –…
Publicată pentru prima oară în 1986, Piaţa cerului. Jurnal de bucătărie este una dintre cărţile cele mai curajoase şi, paradoxal, cel mai puţin cunoscute ale Norei Iuga….
Am fost, ani la rînd, un cititor împătimit de jurnale. Nu o dată a trebuit să admit că metaliteratura, iederă cronofagă, şi-a trimis stolonii în…
Există în volumele de poezie ale Norei Iuga, începând probabil cu Dactilografa de noapte, o acută angoasă a timpului, astfel încât actul poetizării tinde să…
Sunt poeţi care de la debut se arată „însetaţi de real”, precum Marius Robescu şi Mircea Ivănescu, la care se adugă Nora Iuga. Se pare…
Poezia Norei Iuga îşi asumă o formulă a complexităţii. Există poeţi „simpli”, monocorzi, uşor reductibili la o atitudine, la o „poză”, rezumabili şi portabili, care…
Nora Iuga este omul surprizelor. Cunoscută ca poetă şi traducătoare, şi-a uimit nu de mult cititorii cu un roman – autobiografic a spus critica – Sexagenara…